Crotonul, planta cu fiecare frunza diferita

Crotonul (Codiaeum variegatum) este o planta care impresioneaza prin frunzele sale foarte variate ca forma si marime, colorate in nuante foarte diferite de verde, galben si rosu, prestrite sau unicolore, lucioase. Pe aceeasi planta se pot forma frunze de forme, marimi si culori foarte diferite.
Crotonul este o planta foarte sensibila la uscaciunea din aer. Umiditatea atmosferica nu trebuie sa scada sub 80 %, motiv pentru care plantele se pulverizeaza frecvent.

Substratul trebuie mentinut permanent umed, chiar si in timpul iernii. Crotonul prefera locurile in care soarele bate direct chiar si in timpul amiezii; tolereaza si semiumbra insa in aceste conditii planta isi pierde culorile intense. La temperaturi mai mici de 15 grade Celsius, Crotonul isi pierde frunzele. Temperatura din substrat trebuie sa fie cu 2–3 grade mai mare decat cea din atmosfera.

croton Crotonul are nevoie de substraturi usoare, cu multa turba, cu pH usor acid, in jur de 6. Compozitia ideala arata asa: mranita + turba rosie + telina + pamant de frunze + nisip (2:2:1:1:1)
Crotonul se inmulteste prin butasi si marcotaj aerian. La fel ca si butasii de Fiscus, si cei de Croton inradacineaza cel mai bine la temperaturi de 25-28 de grade.

sursa foto: wikipedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *