Cojile de banane fac minuni in gradina; cum sa le folositi

Cojile de banane sunt un ingrasamant excelent pentru plantele din gradini. Ele pot fi folosite imediat ce bananele au fost mancate, adica in stare proaspata, cat si uscate, sub forma de pulbere.

Folosirea in stare proaspata

Ingrijirea florilor. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti e sa taiati in bucatele mici cojile pentru a fi descompuse mai usor de catre microorganismele din sol. Bucatelele rezultate se incorporeaza in sol, de jur imprejurul plantei, iar beneficiile nu vor intarzia sa apara. Cojile de banane putrezesc rapid si elibereaza substante nutritive vitale: o cantitate mare de potasiu, calciu, sulf, magneziu sau sodiu.

Potasiul este un element vital pentru desfasurarea multor procese din planta. El este necesar pentru activarea enzimelor din planta. Potasiul ajuta planta sa treaca mai usor peste stresul termic, seceta si atacul insectelor daunatoare.

Potasiul creste gradul de utilizare al apei de catre plante prin reglarea deschiderii si inchiderii stomatelor, porii prin care frunzele fac schimb de gaze si vapori de apa cu mediul. O functionarea buna a stomatelor este necesara pentru desfasurarea in conditii bune a fotosintezei, transportului apei si substantelor nutritive in planta.

Tot bucatelele de banana tin la distanta afidele. Mirosul pe care il emana cojile de banana respinge insectele daunatoare si astfel plantele au sanse mai mari sa ramana sanatoase.

Folosirea in stare uscata

Cojile de banane sunt bune ca ingrasamant si in stare uscata. Ele pe intind pe sarma sa le bata vantul pentru a se usca iar apoi se macina. Pulberea care rezulta se amesteca in substratul din ghivece sau in gradina.

Tot in stare uscata se folosesc cojile si pentru mulcire. Inconjurati planta cu un strat considerabil de coji uscate si taiate in bucatele pentru a proteja planta.

Folosirea in apa

Exista si varianta in care puneti cojile de banane intr-un vas cu apa pentru cateva zile. Substantele nutritive din coaja trec in apa pe care ulterior o folositi sa udati plantele. Aceasta metoda are dezavantajul ca in zilele calduroase lichidul poate incepe sa fermenteze repede si nu mai e bun.

In plus, cojile de banana impreuna cu cele de portocala, cartofi, morcovi si alte legume si fructe folosite in gospodarie pot fi folosite pentru a face compost. Pentru un plus de eficienta, in compost puteti adauga frunze uscate, paie, coji de oua si carbune.

Puteti ajuta plantele si indirect cu ajutorul cojilor de banana. Cele care provin de la fructe foarte coapte, adica cele care au deja culoare aproape marorie, sunt o delicatesa pentru fluturi. Puteti aseza cojile in gradina, iar flurii vor fi atrasi imediat de mirosul dulce. Cu fluturi in gradini nu numai ca peisajul este mai frumos, dar si polenizarea se face mai usor.

Mai exista o intrebuintare a cojilor, pentru curatarea de praf a frunzelor, in special a celor pieloase, cum este Ficusul. Folositi interiorul cojilor de banana si frecati usor, iar frunzele vor capata stralucire.

V-ar putea interesa si:

Ce faceti cu Craciunita primavara

13 plante bune pentru gradinile verticale

Cand si cum se taie Bougainvillea

Cele mai bune ingrasaminte naturale pentru florile tale

 


 

Trimite unui prieten :)

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.