Cea mai parfumata muscata: Indrusaim sau Pelargonium graveolens

Muscatele parfumate (Indrusaim, Pelargonium graveolens) surprind prin aroma de mere verzi (soiul Pelargonium odoratissimum), prin mirosul intens de menta (Pelargonium tomentosum) sau parfumul proaspat de lamaie (Pelargonium citronellum).

Indrusaim se foloseste pentru a parfuma mai ales preparatele dulci. E un ingredient de baza pentru dulceata, marmelada si pelteaua de gutui. Se pune si in dulceata de struguri si in cea de coaja de pepene, in orezul cu lapte, inghetate, creme si salate de fructe. Din frunzele puse la maceratin alcool amestecat cu sirop de zahar se obtine un lichior parfumat. Ceaiul din frunzele aromate e tonic, diuretic, benefic pentru diabetici si scade colesterolul.

Prin distilare, din funzele de Indrusaim se obtine un ulei volatil. Acesta se gaseste si in farmacii si e folosit pentru ameliorarea simptomelor mai multor afectiuni printre care infectiile urinare si genitale, afectiuni digestive, dar si pentru tratarea depresiei si iritabilitatii.

pelargonium graveolens

 

Pelargonium se foloseste de asemenea la masaj, in caz de varice, picioare obosite si probleme ale venelor, artroza, dureri reumatice.

Se foloseste si in cosmetica. Este cicatrizant, ajuta la vindecarea rapida a ranilor si disparitia cicatricilor, a acneei, diferitelor probleme ale pielii. Uleiul are proprietati antiseptice. Poate intari radacina firului de par ai gingiile, ofera protectie impotriva ridurilor si caderii premature a dintilor si parului.

Si inca ceva necesar pe timp de vara: Pelargonium tine departe tantarii!

Sursa foto: Wikipedia

V-ar putea interesa si:

Muscata – flori multe sau flori mari?

Cum se tunde corect Muscata curgatoare

Muscata regala – muscata cu cele mai mari flori


 

 

Muscata – legatura dintre lumina si numarul florilor

Views All Time
Views All Time
350
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.