VIDEO: Ce faceti cu tijele de Orhidee dupa inflorire

Daca tijele de orhidee se taie sau nu dupa inflorire e o problema care naste in continuare controverse la fel de mari ca taierea tufelor de trandafiri. Exista pareri pro si contra indepartarii tijei. Sa analizam toate posibilitatile.

orhidee phalenopsis

1. Tijele de Orhidee se elimina complet dupa inflorire – acest lucru va canaliza energia plantei catre dezvoltarea radacinilor. In acest fel veti avea o planta viguroasa, cu posibilitati mari pentru o noua inflorire bogata. Dezavantajul major este ca va trebui sa asteptati destul de mult pana la inflorire, de la cateva luni pana la un an.

orhidee tija

2. Tijele de Orhidee se taie partial, la 2 noduri de la baza spre varf. Pastrand 2 noduri, sunt sanse ca unul dintre acestea sa formeze o noua tija florala. Pentru o noua inflorire va trebui sa asteptati in jur de doua- trei luni. Dezavantajele acestei taieri sunt doua: in primul rand e posibil ca tija noua sa nu se formeze din noduri, iar in cazul in care se formeaza va fi mai putin viguroasa, iar florile mai putine si mai mici.

orhidee tije

3. Puteti elimina numai varful tijei de pe care s-au uscat florile de orhidee, deasupra unui nod. Indepartand doar o mica parte din tija pastrati mai multe noduri si, implicit, mai multe sanse ca din acestea sa creasca o noua tija. Dezavantajele acestei taieri sunt ca si in cazul anterior: in primul rand e posibil ca tija noua sa nu se formeze din noduri, iar in cazul in care se formeaza va fi mai putin viguroasa, iar florile mai putine si mai mici.

orhidee

4. Tijele de Orhidee nu se taie deloc, pastrand toate nodurile. Dezavantajul este unul estetic: in cazul in care nu apare o noua tija, planta pare neingrijita. In rest, avantajele si dezavantajele sunt aceleasi ca in cazul anterior.

Ca regula generala, taietura se face la 1-2 cm deasupra unui nod. In acest fel va asigurati ca nu este afectat. Folositi numai foarfece foarte bine ascutite, dezinfectate. Taietura trebuie facuta usor oblic, dintr-o singura miscare, in caz contrar puteti leza iremediabil tesuturile.

V-ar putea interesa si:

Orhideea neagra- mit sau realitate?

Vanda, o orhidee rara

Orhideea tigru Stanhopea – flori mari si parfumate

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.


 

Trimite unui prieten :)

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.