Caldarusele, florile perfecte

Caldarusele (Aquilegia) sunt plante perene erbacee, cu crestere rapida. In doi-trei ani se transforma in tufe bogate de frunze frumos dantelate, trilobate. Din mijlocul lor apar tijele de flori, inalte. Florile au forma de clopotel sau de boneta, de unde si denumirea populara de Boneta bunicii. Au culori din cele mai variate, pot fi simple sau involte.

caldarusa alba

Perioada de inflorire se intinde pe mai multe luni. La unele specii, cum ar fi Aquilegia chrisanta yellow queen putem vedea flori ciar si in luna august. Rupeti florile ofilite si udati regulat in perioada calduroasa, pentru a facilita formarea bobocilor si a prelungi viata plantelor.

caldaruse

Caldarusele prefera locurile insorite din gradini, dar tolereaza bine zonele umbrite. Insuficienta luminii face ca planta sa dezvolte frunzis masiv in detrimentul infloririi.

caldarusa rosie

Au nevoie de un substrat bine drenat, nefiind pretentioase in ce priveste calitatea acestuia. Tolereaza la fel de bine pamanturile acide cat si pe cele alcaline, solurile bogate in umus, dar se adapteaza si in zonele mai sarace.

Sunt pretentioase insa in privinta udarii in perioada de inflorire. Iin lipsa unei alimentari constante frunzele se usuca, iar florile cad. Pretentiile fata de umiditate scad o data ce florile s-au trecut. Atentie, nu lasati apa sa balteasca pentru ca vor putrezi radacinile.

caldarusa mov

Se inmulteste prin seminte sau prin despartirea tufelor. Semintele se planteaza in februarie-martie sau in gradina, la inceputul lunii aprilie. Mmai multe despre inmultirea Caldaruselor aflati aici.

Se fertilizeaza toamna, prin imbogatirea pamantului cu ingrasaminte naturale.

 

V-ar putea interesa si

Crinul – metode neconventionale de inmultire

Inmultirea la Iris hollandica si Iris germanica 

Inmultirea petuniilor prin butasi


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *