Bolile Bujorului – cum le depistam, cum le tratam sa salvam plantele

Pe cat este de frumos, pe atat este de sensibil Bujorul la atacul unor daunatori si la boli. Prima pe lista in ceea ce priveste bolile Bujorului este Putregaiul cenusiu (Botrytis paeoniae). Florile bolnave devin maronii si putrezesc.

Boala poate ataca nu doar florile mature ci si bobocii, care nu se mai deschid, se inmoaie si putrezesc de semenea. Pe toate organele verzi ale plantei pot aparea semnele: pete circulare pe tulpina, dar si pe frunze care se intind pana cuprind intreaga frunza care se usuca.

Boala este produsă de ciuperca Botrytis paeoniae. Frunzele bolnave se acopera de sporii ciupercii care formeaza un mucegai cenusiu, mai ales atunci cand este umiditate. Boala se raspandeste prin conidii, adica acei spori ai ciupercii care asigura inmultirea asexuata.

Ingrijirea florilor. O data ce ati depistat boala in gradina, luati urgent masuri pentru ca se intinde rapid si afecteaza si alte plante. Taiati drastic toate partile atacate ale plantei si ardeti-le. Faceti un tratament de exemplu cu Topsin, Ridomil sau Ronilan. Daca deja ati folosit unul dintre ele cu alta ocazie, schimbati-l. Agentii patogeni dezvolta rezistenta la tratament daca folositi aceeasi substanta de mai multe ori.

Pe lista cu bolile Bujorului apare si Patarea bruna a frunzelor (Cladosporium paeoniae). Pe frunzele atacate apar pete circulare, maro cu o dunga rosie pe margine. Pe masura ce petele se maresc, frunzele se rasucesc si se usuca. La fel ca si in cazul Putregaiului cenusiu, in perioadele cu umiditate, pe frunzele atacate apare un mucegai negricios. De altfel, alaturi de umiditatea ridicata, perioadele cu oscilatii bruste de temperatura favorizeaza dezvoltarea ciupercii care produce boala.

Plantele atacate au florile din ce in ce mai mici si ajung sa nu mai infloreasca.

Combatere. Pentru combaterea bolii se iau aceleasi masuri ca in cazul Putregaiului cenusiu: distrugerea partilor din planta care au fost infestate cu ciuperca, rarirea tufelor pentru scaderea umiditatii si o mai buna aerare a plantelor si tratamente chimice. Specialistii recomanda aplicarea de tratamente periodice cu Captan si Zeama bordeleza.
sursa foto: forestryimages.org, southernpeony.com, pestid.msu.edu

 

V-ar putea interesa si:

Cum scapati de Focul bacterian, o boala grava

Limaxul, unul dintre cei mai periculosi locuitori din gradina

Gandacul de Colorado – metode de combatere


 

Patarea neagra la trandafiri – cum o combateti

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.