Aprilie, lucrari in gradina: ce se planteaza, ce se insamanteaza, ce tratamente se fac

Aprilie, lucrari in gradina. E o luna colorata, pentru ca o multitudine de flori isi deschid corolele, iar pe altele trebuie sa le pregatim pentru perioada care urmeaza.

Bergenia, Crocusi, Muscari, Narcise, Lalele si alte bulboase sunt in plenutudinea frumusetii lor in aceasta luna. Nu uitati ca tot acum trebuie sa le ingrijiti si pe ele, dupa ce florile se ofilesc. Taiati tijele florale, dar ingrijiti in continuare planta cu frunze pentru ca si anul viitor sa va bucurati de flori.

Cititi si Zorelele – ingrijirea si inmultirea celor mai cunoscute plante cataratoare

O serie de arbusti infloresc acum. Printre ei Iasomia de iarna, Calinul si Forsythia. Si ele trebuie ingrijite corespunzator dupa ce nu mai au flori. Aprilie e si luna Magnoliilor, nu uiatati. Clematitele din prima grupa care infloresc incepand cu luna aprilie. Florile apar pe lemn vechi, adica pe ramuri formate cu un an in urma.

Cititi si Totul despre taierea Clematitelor

Aprilie, lucrari in gradina. Pentru ca diferentele de temperatura sunt mari intre inceputul si sfarsitul lunii, lucrarile se impart de obicei in doua parti.

Astfel, in prima jumatate a lunii puteti planta in condiţii sigure trandafiri, arbusti cu flori sau fructe, dar si pomi fructiferi cu radacina libera.

Cititi si De ce cad bobocii de Hibiscus (Trandafir japonez)

Gazonul se seamana tot la inceputul lunii aprilie, intr-o zi in care nu bate deloc vantul.

Ingrijirea florilor. Arbustii se tund acum, dupa ce a trecut pericolul brumelor tarzii. Unele Hortensii si Liliacul de vara se taie pentru a forma tufe bogate si cu multe flori.

Tufele de plante perene care nu au fost divizate in toamna se separa acum, dupa ce plantele au pornit in vegetatie. Plantele divizate trebuie plantate imediat in gradina. Intra in aceasta categorie Aquilegia, Echinacea , Rudbeckia si multe altele.

Cititi si Caldarusele, florile perfecte

In a doua parte a lunii cand deja temperaturile au crescut, puteti planta daliile, gladiolele, crinii, Acidanthera sau tuberozele. Radacinile tuberizate de Dalia se acopera cu un strat subtire de pamant. Presati usor solul si udati imediat.

Rasadurile care au crescut in casa pot fi plantate in gradina, dar dupa ce au fost calite inainte. Mixandrele de exemplu.

Unele seminte se pot planta direct in gradina. Lupinul se seamana in cuiburi, cate 3–4 seminte la cuib. Puteti semana plante aromatice: menta, busuioc, tarhon si radacinoase:  morcov, patrunjel, telina.

Cand temperatura nu mai scade sub 10 grade noaptea puteti scoate pe terasa sau in curte plantele mediteraneene si citricele care au iesit din repausul de iarna.

Cititi si Cum combateti viermele verde din gradina (Cotarul verde)

Aprilie, lucrari in gradina cuprinde si tratamente fitosanitare. Nu uitati ca nu numai plantele se trezesc la viata ci si daunatorii din gradina. Viermele verde (Cotarul verde, Operophtera brumata) care face ravagii in gradina distrugand frunzele florilor, arbustilor si pomilor este larva unui fluture de tip molie. Larvele ies din oua in aprilie si se hranesc la inceput cu muguri, apoi cu frunze si flori.

Florile de crin sunt o delicatesa pentru gandacul rosu al crinului (Lilioceris lilii). Il vedeti in gradini din aprilie pana in iunie si de asemenea in septembrie. Gandacul roade frunzele si petalele florilor, lasand gauri mari.

Cititi si Cum se ingrijeste si se inmulteste Crinul imperial

Incepand din martie-aprilie pana la sfarsitul lunii noiembrie, paianjenul rosu e intalnit in toate zonele de vegetatie, pe cele mai importante culturi.

De aceea e important sa faceti tratamente nu numai pentru combaterea daunatorilor, ci si pentru a preveni aparitia lor.

 

VIDEO

Daca v-a placut materialul Aprilie, lucrari in gradina si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Cand si cum se planteaza Clematitele

Cum combateti viermele verde din gradina (Cotarul verde)

Cum se ingrijesc Zambilele motate (Muscari) 

 

Divizarea tufei – cum si cand se realizeaza corect


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.