Ageratum, Pufuletii din gradini

Pufuletii (Ageratum) coloreaza gradinile din iunie pana toamna tarziu. Cu florile lor mici, violet, filiforme, grupate in inflorescente dau culoare gradinii. In America de Sud de unde provine este o planta perena.

Planta are o talie medie de 15–20 cm. Exista si soiuri care ajung pana la 1 metru inaltime. Nu are pretentii deosebite in privinta luminii, substratului si udarii. Totusi creste si infloreste mai frumos pe soluri insorite. Cand udati, aveti grija ca apa sa nu ajunga si pe flori pentru ca pot mucegai. Pentru a prelungi perioada de inflorire se rup florile uscate periodic.

ageratum

Ageratum se inmulteste frecvent prin seminte; mai rar, inmultirea se poate face si prin butasi de varf de lastari. Insamantarea se face in februarie-martie, in locuri adapostite. Semintele se acopera cu compost si se mentine umed la temperatura de 16 grade. Plantele rasar in 10–12 zile.

Pentru inmultirea prin butasi se taie la sfarsitul verii lastari de la plantele din gradina, fara flori. Lastarilor lungi de 5 cm li se elimina frunzele de la baza. Se pun la inradacinat intr-un ameste de turba, pamant de flori si nisip. Se acopera ghiveciul cu un plastic transparent si dupa cateva saptamani ar trebui sa apara si lastarii. Atunci Pufuletii se pot transplanta in ghivece mici si se ciupesc de 1–2 ori pentru ramificarea cat mai bogata a viitoarelor plante.

ageratum

In conditiile climei din Romania, Ageratum nu rezista peste iarna in gradini. Ei pot fi mutati in perioada sezonului rece in seresau alte locuri, feriti de inghet. Mutarea in gradini a rasadurilor sau a butasilor inradacinati in camp se face in cursul lunii mai, dupa ce a trecut pericolul brumelor si ingheturilor tarzii.

La fiecare doua-trei saptamani fertilizati cu un ingrasamant lichid pentru o inflorire abundenta.

 

V-ar putea interesa si:

Taiati corect Liliacul si va face cascade de flori

Chinodoxa, sora Ghiocelului

Lacramioarele – cum le ingrijiti si le inmultiti corect


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *